om mig

Anita Endal

AUKTORISERAD REDOVISNINGSKONSULT

En gång Nyköpingsbo, alltid Nyköpingsbo

 

Jag är född och uppvuxen i Nyköping med omnejd. Somrarna tillbringade vi på landet hos farfar, i en riktig "Bullerby-idyll". En fantastisk barndom på alla sätt. I mitt vuxna liv har jag bytt bostad nägra gången, men sedan 2005 bor jag och min man i Svalsta straxt utanför Nyköping. Nyköping kommer alltid att vara min hemstad, och jag har inga planer på att flytta härifrån. Barnen är vuxna och utflugna sedan 2014, men bor också kvar i och i närheten av Nyköping.

 

Bjuder på några bilder från Nyköping där jag matar änder med min mor 1971, mitt första sommarjobb på Hund & Zoo Center 1981 och SN-loppet i Nyköping 2013

Reumatism, träning och hälsa

 

Reumatism

Sedan hösten 1999 lever jag med ledsjukdommen Reumatoid Artrit. Vid insjuknandet var jag väldigt dålig och kunde stundtals inte gå utan hjälpmedel. Med rätt medicinering och en god balans mellan aktivitet och vila kan jag idag arbeta och ha ett aktivt liv. Jag är tacksam för den läkarvård som finns i sverige och som gör det möjligt.

 

Vegankost

När jag insjuknade i Reumatismen så gick jag till biblioteket (då googlade men inte) och lånade alla böcker jag hittade om sjukdommen. En författare vid namn Alf Spångberg intresserade mig särskilt, då han förespråkade vegankost mot reumatism. Det fanns också studier av överläkare Ingegerd Hafström som stärkte hans teorier. Jag bestämde mig för att följa hans råd, och var fast besluten att bli frisk. Under tre års tid åt jag strikt vegankost och var i det närmaste symtomfri. Kärlek och ändrade levnadsförhållanden gjorde att jag efter tre år började äta vanlig blandkost igen.

 

Styrketräning

På min läkares rekomendation tränar jag sedan några år tillbaka styrketräning tre gånger i veckan. Fokus ligger på tyngre basövningar med skivstång och sedan kompletterar jag med andra övningar. På så sätt kan jag få ut mycket av min träning utan att överbelasta mina leder.

 

Simning

Hösten 2016 gick jag en kurs för att lära mig crawla. Något som jag alltid velat kunna, men aldrig lyckats lära mig. När jag väl knäckte koden kunde jag jämföra det med känslan jag som barn upplevde när jag lärde mig cyckla. Wow! Det återstår en del övning innan det sitter ordentligt, men nu kan jag komplettera styrketräningen med effektiv simträning.

“Kärleken är som en fågel - håller man för hårt så dör den, håller man för löst flyger den sin väg.”

Copyright @ All Rights Reserved

Trädgård och odling

 

Trädgårdsintresse

Vi har villa med tillhörande trädgård där jag gärna pysslar på lediga dagar. När jag var sjukskriven blev trädgården en form av terapi där jag kunde arbeta fysiskt i timmar tills kroppen värkte. Men med ett intresse som ger glädje i själen mår kroppen också bra. Nu försöker vi göra trädgården så lättskött som möjligt för att det är roligare att pyssla när man vill, och inte bara när man måste.

Odling för husbehov

I trädgården har vi en liten odlingshörna med några pallkragar där vi odlar grönsaker för husbehov. Tomater, potatis, sparris, jordärtskockor, lök, vitlök, rödbetor, mangold och vaxbönor är det som vanligtvis brukar finnas.

 

Höns

För många år sedan hade jag höns, vilket är otroligt trevliga husdjur. Jag har många gånger saknat dem, och därför ansökte jag hos kommunen för att se vilka möjligheter som fanns hos oss. Tyvär behövdes det medgivanden från samtliga grannar inom 50 meter från oss. Vi har grannar åt alla håll, och endast tre av dem samtycke. Så några hönor blir det inte. Synd!